3x lampen boven de eettafel

Lampen zijn sfeermakers in huis. Onze leuke lampjes laten je woon- of slaapkamer stralen. Met een nieuwe lamp kun je ook makkelijk en snel je huis restylen. In dit artikel helpen wij je een eindje op weg om sfeervol de donkere dagen in te gaan.

Het wordt weer eerder donker, dan wil je natuurlijk wel de sfeer behouden en je wilt dan niet met een groot licht aan tafel zitten. Boven de eettafel kun je uitleven qua verlichting, hiermee bepaal jij de sfeer aan tafel. De lamp boven de eettafel mag best opvallen. Handig om te weten is dat de lamp ongeveer 75 cm boven de tafel opgehangen hoort te worden voor een intieme en knusse sfeer.

Dichte lampen

Bij het uitzoeken van een lamp boven de eettafel is het belangrijk dat je weet wat er allemaal aan de eettafel gedaan wordt. Zo schijnt een dichte lamp alleen licht naar beneden op de tafel. Dit kan erg handig zijn als er vaak een krantje wordt gelezen of bij het spelen van een gezelschapsspel.

Open lampen

Zo heb je ook open lampen, hierbij schijnt er licht door de hele kamer. Hier moet je wel letten op de felheid van het licht. Fel licht kan namelijk koel en kil aanvoelen. Een dimmer kan hiervoor een oplossing bieden, maar is ook niet altijd mogelijk. Met een dimmer kan je verschillende sferen creëren wanneer dit nodig is. Naast het kleine lamp bolletje zijn er nog diverse varianten verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor een grotere bol of een bolletje in de vorm van een diamant.

Dichte lampen met meer licht

Naast de open en dichte lampenkappen, zijn er ook nog lampenkappen die wat meer licht doorlaten dan de dichte kappen. Hierbij moet je wel rekening houden met het patroon van de lamp als er licht doorheen gelaten wordt. Dit kan een erg leuk effect op de muur en plafond geven maar kan ook als vervelend ervaren worden.

Is een dimmer niet mogelijk, dan kun je ook zacht licht creëren daar te kijken naar het materiaal van de lampenkap. Zacht licht ontstaat namelijk bij stoffen of glazen lampenkappen.