Smokey's golden ribs

De hoofdrolspeler in de saus voor deze golden ribs is de goudbes, ook bekend als physal is en vaak verketterd tot decoratie bij je dessert. Onterecht! Want deze uit de Zuid-Amerikaanse Andes afkomstige smaak -bommetjes zijn geweldig om een saus van te maken die met zijn lichtzure citrussmaak geweldig past bij spareribs. Een leuk recept voor als je verzot bent op het betere kluifwerk, maar toe bent aan meer variatie.

Recept voor 4 personen

Ingredienten:

  • • 4 spareribs
  • • 8 el Tropical Pork Rub (zie Tropical Pork Rub)
  • • 100 ml appelsap
  • • 100 ml appelciderazijn

Voor de goudbes abrikozensaus:

  • • 300 g goudbes
  • • 1 verse rode peper, zonder zaadjes en grof gehakt
  • • 150 ml water
  • • sap en rasp van 1 citroen
  • • 1 el chipotle-tabasco
  • • 40 g roomboter
  • • 2 el abrikozenjam
  • • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voor de Tropical Pork Rub (215g):

  • • 75 g zout
  • • 60 g kristalsuiker
  • • 50 g kurkuma
  • • 5 g chilipoeder
  • • 10 g gemalen venkelzaad
  • • 10 g korianderpoeder
  • • 5 g kaneel

Benodigdheden:

  • • Kruiskopschroevendraaier BBQ voor indirect grillen
  • • 4 handjes appel-, peer- of mesquiterookhoutsnippers, geweekt in water
  • • sprayflesje
  • • staafmixer
  • • kernthermometer
  • • kwastje

Bereiden:

  • 1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
  • 2. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek deze dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af. Bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met de Tropical Pork Rub.
  • 3. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben 2 uur, waarbij je ze om het ½ uur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje. Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, waarbij je ze voor het dichtvouwen nog één keer goed natspuit.
  • 4. Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie. Maak ondertussen de goudbesabrikozensaus door in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water te stoven tot de bessen zacht zijn geworden.
  • 5. Pureer met een staafmixer. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.
  • 6. Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt. Kwast ze in met de warme goudbesabrikozensaus en laat nog 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben.

Tip!

Serveer met je favoriete side dishes of zet onbeschaamd de schaal op schoot zonder te delen. Het is je vergeven!

Smokey's golden ribs

Dit recept komt uit het boek 'Smokey Goodness 2' van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos Uitgevers).