Creëer rust in eigen huis

Heel veel mensen hebben een druk leven waarin ze elke dag werken, de kinderen naar school brengen, sociale verplichtingen hebben, zelf nog iets leuks willen doen en dan hebben ze ook nog eens een huis of appartement waar ze graag willen zijn. Het is dan ook niet gek dat veel mensen graag een rustgevende inrichting in hun woonkamer of zelfs hun hele huis willen creëren. Maar hoe creëer je nou een woonkamer rustgevend inrichten?.

Het leven tegenwoordig is druk en soms stressvol. Je huis is een plek om tot rust te komen en je batterij weer op te laden. Daarom is het belangrijk om je huis zo in te richten dat het kalmte, warmte en rust uitstraalt. Zodat je als je ‘s avonds of in het weekend op de bank ploft of in bed kruipt je tot rust kunt komen. In dit artikel helpen wij je een eindje op weg om je huis zo in te delen en te decoreren dat je beter tot rust komt.

Rustgevende kleuren in je interieur

Steeds meer mensen verlangen weer naar rust, weg van de menigte, digitalisering, massa productie en snelle beslissingen. Door te beginnen met rust in huis te creëren kun je jezelf voor een deel bewapenen tegen deze invloeden van buitenaf. Maar hoe vind je nu de rust in eigen huis?

Rustgevende kleuren in je interieur zijn een belangrijk aspect als je rust in huis wilt creëren. Je kunt met kleuren meer energie of juist meer rust aanbrengen in je interieur. Dit doe je door te kiezen voor een bepaalde kleur bank of om ervoor te kiezen om een muur in een bepaalde kleur te verven. Maar welke kleuren geven nu rust in huis? Hieronder vind je een selectie van kleuren die voor kalmte zorgen.

rust eettafel kasten stoelen

Rustgevend interieur: Wit & Neutrale tinten

Om maar gelijk met de meest voor de hand liggende kleur in huis te vallen. Wit & neurtrale tinten geven ruimte in je interieur Hoogstwaarschijnlijk is er in ieder geval wel één van je muren in huis wit geschilderd of behangen. Om zoveel mogelijk rust te creëren kun je het beste de muren waar mogelijk wit of neutraal houden. Kleur kun je dan aanbrengen in de vorm van gekleurde woonaccessoires en meubelen.

Groen interieur: kleur van de natuur

We hebben dit al eerder benoemd in een blog. Groen is de kleur van de natuur. Uit veel verschillende onderzoeken is gebleken dat de zachtgroene tinten rust geven. Groen in je interieur doet je denken aan groei, frisheid, harmonie en tegelijkertijd geborgenheid. Een goede kleur dus om te gebruiken in je interieur.

Accenten groen, door middel van groene meubelen of één wand in groen geverfd geven extra rust in huis. Groen met een gele ondertoon zoals olijf creëert warmte in huis. Daarentegen groen met een blauwe ondertoon zoals aqua-blauw geeft meer kalmte in je interieur.

Blauw: makkelijk te combineren

De kleur blauw doet je denken aan vrijheid, aan de zee en de lucht. Het geeft een gevoel van ruimte, zeker bij het gebruik van een lichte tint. Toch kan blauw ook koud overkomen, het is dan ook een goed idee om te combineren met woonaccessoires en meubelen met warme tinten.

Bruine accenten

Deze kleur is de meest donkere kleur uit het rijtje van kalmerende en rustgevende kleuren. Bruine accenten kunnen warmte geven aan een interieur, met name roodbruine tinten. Maar hele muren bruin schilderen is geen goed idee, dit laat de ruimte kleiner lijken. Je kunt deze kleur dan ook het beste toepassen op de meubelen als je rust wilt creëren in je huis.

In geval van rust creëren is het van belang dat je een keuze wordt maakt uit de genoemde kleuren. Door te kiezen voor toevoeging van één kleur naast wit, en deze ton-sur-ton toe te passen in je interieur oogt de ruimte direct rustiger.

Opruimen & opnieuw inrichten

De entree is de plek waar je in de meeste huizen binnenkomt. Het geeft de eerste indruk van je huis. Als je een rommelige gang hebt kan dit voor onrust zorgen, misschien niet bewust, maar zeker onbewust. Een opgeruimde en mooi ingerichte gang zorgt voor rust in huis en dus ook in je hoofd. Maak gebruik van bijvoorbeeld een mooie kapstok, of plaats als dat mogelijk is een kast(je) in de hal waarin spullen of zelfs jassen, opgeborgen kunnen worden.

rust accessoires eettafel kasten stoelen

Geef ook rommel de ruimte

We horen je denken, geef rommel de ruimte… Het klinkt inderdaad apart, maar het is gewoon praktisch onmogelijk om je huis helemaal netjes te houden en geen rommel op te bouwen van tijd tot tijd. Daarom is het belangrijk om een ruimte of plek te hebben waar je eventuele ‘rommel’ kunt wegleggen en uit het zicht kunt houden. Uiteraard moet het geen plek worden waar je jaren lang iets bewaard ;).

Haal de natuur in huis

Naast woonaccessoires is het ook goed voor rust in huis om bloemen en planten neer te zetten. Als je het betaalbaar wilt houden dan kun je kleine vaasjes door het huis verspreiden. Dan kun je één grotere bos bloemen kopen en deze dan verdelen over de vaasjes. Naast bloemen en plantjes is ook natuurlijk licht van belang. Probeer overdag zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Dit zorgt voor kalmte en rust, bovendien is zonlicht goed voor je gezondheid en je stemming.