Kleuren in je interieur

22-11-2018 10:00

Kleur in je interieur

Waarom kan de een prima functioneren in een woonkamer met knalrode muren en wordt de ander gillend gek? Het antwoord ligt in de kleurenpsychologie. Tijd voor kleur in je interieur!

Kleuren

Invloed van kleur

Niet alleen licht maar ook kleur in je huis is sfeerbepalend. Maar bij welke kleur voel jij je thuis? Kleuren beïnvloeden, dag in dag uit, ons hele leven zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. De energie van kleur heeft ook invloed op onze stemmingen, levensvreugde, werklust en welzijn. Kleur is iets ongrijpbaars. Je kunt je nauwelijks voorstellen, hoe het leven zónder kleur zou zijn. Kleur kan je interieur een andere dimensie kan geven! Dus mocht jij je stierlijk vervelen tijdens de kerstvakantie of ben je het beu om steeds maar tegen die verantwoorde, maar óérsaaie grijze muur aan te kijken? Vind je het stiekem toch best spannend om een hele muur zomaar in een andere kleur te schilderen? En in welke kleur dan precies?

Interieur

Betekenis van kleuren

Elke kleur heeft een eigen gevoelswaarde. En die is van invloed op je humeur! Dus niet geheel onbelangrijk om de betekenis van alle kleuren ook nog even mee te nemen in je plan. Hoe zat het ook alweer?

Kleuren in interieur

ZWART is een elegante, dramatische modekleur, die gedurfd en geraffineerd kan zijn. Zorgt voor een chique en statige uitstraling. Zwart werkt ruimte verkleinend en heeft veel licht nodig.

 

WIT is een frisse, koele en steriele kleur, die andere kleuren ondersteuning geeft. Wit is een neutrale kleur en werkt ruimt vergrotend.

 

GRIJS is een degelijke, zakelijke en respectvolle serieuze kleur. Grijs is neutraal en een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren. Grijs is een prima basiskleur. Het voelt zich goed in zowel een modern huis als in een klassiek interieur.

 

BRUIN is een sombere deprimerende kleur in sommige kleur nuances, maar kan ook een gezellige intieme kleur zijn in andere kleur nuances. Bruin straalt stabiliteit en gewichtigheid uit. Bruin is goed te combineren.

 

GROEN is een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Groen is een kleur die lichaam en geest in balans brengt. Groen laat zich goed combineren met natuurlijke materialen.

 

BLAUW is een koele en verfrissende kleur. Blauw is de kleur van water en lucht en werkt ruimte vergrotend. Blauw geeft een gevoel van oneindigheid. Het is een verkoelende kleur die vrede en rust geeft. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren.

 

TURKOOIS is een ontspannende kleur die je heldere gedachten geeft en je intuïtie bevordert. Het geeft verkoeling. De kleur is kalm, vredig en ontspannen, geeft een helder hoofd zonder last van emoties.

 

PAARS is een magische, mysterieuze, creatieve en rustgevende kleur. Met paars geef je je huis een persoonlijke uitstraling. Paars is de kleur van verandering. Het is een kleur die diepe ontspanning kan oproepen en een gevoel van kracht en waardigheid geeft. Het is tevens de kleur van spiritualiteit, het geeft een gevoel van zekerheid en zorgt voor vastbeslotenheid. Paars samen met grijs, zwart en goudtinten is warm en chic, paars met felgroen, oranje en turkoois is exotisch.

 

ORANJE is een warme, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is feestelijk, een gezellige kleur met weelde. Oranje stimuleert de eetlust en is daarom een prima kleur voor een keuken of eethoek. Ook zeer geschikt voor een werkkamer door zijn stimulerende kenmerk.

 

GEEL is een opwekkende, vrolijke en energie opwekkende kleur. Geel is een warme, zonnige en overstralende kleur, die ruimte vergrotend werkt. Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit. Geel is de kleur die het meest verwant is met het licht.

 

ROOD activeert emoties en is de oerkleur onder de kleuren. Het is een warme, vrolijke, uitnodigende en opwekkende kleur met passie. Rood wordt geassocieerd met bloed, vuur en aarde. Het is de warme kleur van liefde.

 

ROZE is een warme intieme kleur die liefde en intimiteit oproept. Het kan zelfs het meest ijzige karakter ontdooien. Deze kleur geeft ontspanning, straalt vreugde uit en is vriendelijk, teder en emotioneel. Roze is prachtig en zeer verschillend te combineren. Bijvoorbeeld met grijzen wordt het stoer, met pastelkleuren lieflijk.