Recept: 2x Lasagne

18-07-2018 11:31

2x lasange

Een laagje pasta, een laagje tomatensaus, een berg mozzarella en nog een keertje. En dan een hele grote berg kaas bovenop, die lekker knapperig wordt in de oven… jaaa, die kennen we nu wel. Lasagnedag is een goeie gelegenheid het vertrouwde recept eens over een andere boeg te gooien.

Recept voor 4 personen

Lasagne met zalm en spinazie

Ingredienten:

  • • 1 groentebouillonblokje
  • • 600 g verse zalm
  • • 600 g diepvriesspinazie à la crème
  • • 1 citroen, uitgeperst
  • • 200 ml crème fraîche
  • • 2 eetlepels grove mosterd
  • • 2 eetlepels gehakte dille (diepvries)
  • • 400 g voorgekookte lasagnevellen
  • • 1 klontje boter, voor het invetten

Bereiden:

  • 1. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en roer goed. Leg de zalm in het kokende water en laat de vis ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje koken.
  • 2. Bereid de spinazie zoals aangegeven op de verpakking (ca. 10 minuten). Breng op smaak met peper en zout. Roer regelmatig.
  • 3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • 4. Laat de gare zalm goed uitlekken, verwijder eventuele graatjes en verdeel de vis met een vork in grove stukjes. Besprenkel de stukjes zalm met het citroensap. Meng de vis in een kom met de crème fraîche, mosterd en dille. Breng op smaak met peper en zout.
  • 5. Doe de lasagnevellen in een grote pan kokend, gezouten water. Voeg de olijfolie toe en kook de vellen ongeveer 5 minuten. Laat de lasagnevellen uitlekken en leg ze op een schone theedoek.
  • 6. Beboter een grote gratineerschaal en maak laagjes van achtereenvolgens een paar lasagnevellen, spinazie en romige zalm. Herhaal deze volgorde en eindig met een laag lasagnevellen. Laat de lasagne in ongeveer 25 minuten gaar worden in de oven. Zet het dan nog 3 minuten onder de grill. Serveer de lasagne onmiddellijk.

Variatietips

Leg nog enkele klontjes boter boven op de lasagne voor je het gerecht in de oven zet. Je kunt je eigen draai aan de spinazie geven door er een paar mespuntjes nootmuskaat doorheen te roeren.

2x lasange

Lasagne al Forno

Ingredienten:

  • • 4 eetlepels olijfolie
  • • 1 ui, gesnipperd
  • • 1 wortel, gesnipperd
  • • 2 stengels bleekselderij, gesnipperd
  • • 100 g dikke plakken pancetta, in blokjes
  • • 500 g mager rundergehakt
  • • 500 g kalfsgehakt
  • • 250 ml melk
  • • 250 ml witte wijn
  • • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • • 1 pot (500 g) passata
  • • verse pastavellen
  • • bechamelsaus
  • • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiden:

  • 1. Verhit de olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de uiensnippers toe en bak ze 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak ze 2 minuten mee.
  • 2. Zet het vuur hoog, voeg de pancetta toe en bak deze 1 minuut. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Schenk de melk erbij en roer flink tot alle vocht verdampt.
  • 3. Voeg de wijn, tomaten en passata toe en zet het vuur heel laag. Schenk 500 ml water erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus op een heel zacht vuur 2-3 uur koken en voeg extra water toe als het geheel te droog wordt. Zet het apart tot verder gebruik. Verwarm de oven op 180 °C.
  • 4. Snijd de verse pasta in stukken die op de bodem van een ovenschaal van ca. 26 x 20 cm passen. Begin met een laag pasta, dan een laag vleessaus en een laag bechamelsaus. Herhaal dit en eindig met bechamelsaus. Strooi er Parmezaanse kaas over.
  • 5. Bak de lasagne 40-45 minuten, tot het gerecht door en door heet en goudbruin is.

Extra benodigdheden

Ovenschaal van 26 x 20 cm

2x lasange

Bron: Okoko recepten