Noëlle Hooft-Moerman

Vandaag geven we het woord aan Noëlle Hooft-Moerman, eigenaar samen met haar broer Hadde Moerman van Moerman Woon Promenade. Ze voeren de dagelijkse leiding en hebben de zaak in 2001 overgenomen van hun ouders, Jan en Joke. Zij nemen je mee in de geschiedenis van Moerman Woon Promenade. Hoe zijn we begonnen en ontwikkeld tot wat we nu zijn; Het grootste wooncentrum van de regio.

Het begon allemaal in 1874, meer dan 140 jaar geleden. In 1874 vestigt onze stamvader Hadde Moerman, een jonge kleermaker uit Rockanje, zich op het oude dorp Nieuw-Helvoet. Zoals vroeger gebruikelijk was, ging Hadde met zijn kleding naar onder andere de boerderijen gevestigd in Voorne-Putten. Hij hield het niet alleen maar bij kleding. Hadde probeerde ook karpetten, gordijnen en beddengoed te verkopen aan deze boerderijen en aan zijn klanten.

Het harde werk van Hadde wierp zijn vruchten af, want na verloop van tijd heeft hij een vertrouwde, vaste klantenkring opgebouwd. Door deze klantenkring kreeg Hadde de mogelijkheid om bij huwelijken de volledige woninginrichting en de meubelen te mogen leveren. Denk hier dus aan vloerkleden, eettafel en stoelen. Eventueel ook de zitbank en fauteuils.

Dat de zaken goed liepen blijkt uit het feit dat Hadde in dat zelfde jaar de kans zag om grond te kopen aan de Rijksstraatweg. De Rijksstraatweg was toen nog een lege weg van Nieuw-Helvoet naar Brielle. Hadde besloot om op deze grond een winkel met magazijn en een woonhuis te bouwen. Dit was voor de mensen maar een vreemde beslissing. Een winkel begin je niet op een open weiland maar dat doe je in het drop. Wat men toen nog niet wist was dat de Rijksstraatweg zich ontwikkelde tot een belangrijk gebied in de regio.

De volgende generatie van Moerman heeft een aantal moeilijke periode moeten doorstaan. Nadat de Nieuwe Waterweg het Voornekanaal nutteloos had gemaakt zette het verval in, wat nog versterkt werd toen in de jaren 30 de marinehaven naar Den Helder werd verplaatst en later tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers een deel van Hellevoetsluis sloopten om een beter schootsveld te krijgen ter bescherming van de alhier gestationeerde U-boten.

In augustus 1956 viel bij alle gemeentebesturen totaal onverwacht een ontwerpwet op de mat. Het behelsde een aantal ingrijpende grenswijzigingen op Voorne. Het belangrijkste onderdeel van het wetsontwerp was echter de samenvoeging van Nieuwenhoorn, Hellevoetsluis en Nieuw-Helvoet. Pas na deze samenvoeging en door de woningbouw van het nieuwe Europoort begon de zaak van Moerman weer beter te lopen.

Nog meer mogelijkheden ontstonden eind jaren 80, begin jaren 90. De familie Moerman kreeg de mogelijkheid om diverse gebouwen over te nemen van de rubberfabriek in Nieuw-Helvoet. Deze panden werden omgebouwd tot winkels. Hierdoor werd langzaam de Woon Promenade gevormd. Dit was de basis van de Moerman Woon Promenade waar je op dit moment op meer dan 12.000 m2 een groot aantal woonwinkels vindt om je huis gezellig in te kunnen richten.

Inmiddels zijn we bezig met de 5e generatie Moerman. Met meer dan 30 medewerkers op de vernieuwde Woon Promenade doen wij ons best op de klanten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Kortom; Al meer dan 140 jaar zijn wij jou vertrouwen waard!