Tips voor het onderhouden van een houten tafel

Je houten meubel staat dan eindelijk als pronkstuk in je kamer. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Om een houten eettafel in de beste conditie te houden, moet je er wel wat voor doen. Er is namelijk onderhoud nodig als je er lange tijd plezier aan wilt beleven. Wij geven je in deze blog een aantal tips om zolang mogelijk te kunnen genieten van je houten meubelen.

Houd rekening met licht en temperatuur

Houten meubelen zijn gevoelig voor een aantal zaken. Bijvoorbeeld voor licht en temperatuurverschillen. Zo wordt altijd aangeraden om het hout niet te veel aan zonlicht bloot te stellen. Heb je op de tafel voorwerpen staan die een vast plekje hebben? Verschuif deze dan af en toe, zodat er geen verkleuring ontstaat.

Tips voor het onderhouden van een houten tafel

Reinigen van je tafel

Als je eettafel of salontafel is geolied, dan kun je deze met een natte doek of met een droge doek schoonmaken. Zo kun je gemakkelijk vuil en stof verwijderen. Het is aan te raden om geen schoonmaakmiddel of zeep te gebruiken, want dat heeft een averechts effect. Ziet je tafel er na verloop van tijd wat verweerd uit met barsten of met een ruw oppervlak? Weet dan dat er een oplossing voor is. Je kunt het meubelstuk dan namelijk een opknapbeurtje geven met een goede houtolie.

Soms is een meubel het mooist als het onbehandeld en natuurlijk blijft, denk hierbij aan onbehandeld teak. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout. Hiervoor kun je Clean & Care Geolied, Gewaxt & Onbewerkt Hout gebruiken.

Tips voor het onderhouden van een houten tafel

Maak nat hout droog

Je kunt je houten meubelen zo goed mogelijk beschermen, maar een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren. Is er bijvoorbeeld een glas drinken ongevallen? Zorg dan dat je de het oppervlakte zo snel mogelijk droog maakt. Doe dit altijd met een droge doek die goed vocht opneemt.

Schuur je tafel op

Een houten tafel kun je tot in de lengte der dagen mooi houden door deze af en toe een opknapbeurt te geven. Dat hoeft natuurlijk niet te vaak, maar pas als je ziet dat de tafel eraan toe is. Bijvoorbeeld als er vlekken op te zien zijn. Licht opschuren wil dan nog wel eens helpen. Een eettafel van onbehandeld hout zal eerder vlekken laten zien dan een behandelde tafel. Daar kun je natuurlijk rekening mee houden.

Tips voor het onderhouden van een houten tafel