Ossenhaas

Een echt pronkstuk voor de feestdagen!

Recept voor 8 personen

Ingredienten:

  • • 900 g osssenhaas van de vakslager
  • • 40 g ongezouten boter (of margarine)
  • • 25 ml traditionele olijfolie
  • • 25 ml kraanwater

Bereiden:

  • 1. Laat de ossenhaas uitlekken en dep goed droog met keukenpapier. Aan de bovenzijde van de ossenhaas zit een vlies, deze kun je met een zeer scherp mes verwijderen. Eventuele vetstukjes geven smaak maar kun je ook wegsnijden. Maak een kleine inkeping in het vlies en zet de punt van het mes onder het vlies. Pak het stukje vlies met de vingers en laat het mes met de snijkant schuin naar boven langs de onderkant van het vlies lopen en trek het voorzichtig mee.
  • 2. Controleer met de vleesthermometer of het vlees op kamertemperatuur is (minimaal 18 °C in de kern). Verhit de boter en de olie in de braadpan. Bestrooi de ossenhaas met peper en zout en leg in de pan. Bak rondom op hoog vuur 5 min. bruin. Zet het vuur laag en bak ca. 15-20 min. of tot een kerntemperatuur van 50°C (rood), of bak naar wens. Keer regelmatig. Neem het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
  • 3. Schenk het water in de pan en laat 2 min. inkoken. Roer de aanbaksels los. Snijd het vlees in plakken en serveer met de jus.
Ossenhaas met jus

Bron: Albert Heijn