Perfect gedekte tafel

Nu kerst steeds dichterbij komt, en je huis waarschijnlijk al (bijna) helemaal versierd is, hoef je qua kerstdecoratie nog maar over één ding echt na te denken: het decoreren van de kersttafel! Of het nu voor een kerstontbijt, kerstlunch of kerstdiner is, een mooi gedekte tafel met kerst geeft zoveel extra kerstsfeer. Daarom helpen wij je graag met onderstaande tips.

Kies een thema of kleur

Allereerst is het handig om een thema of kleur te kiezen waaraan je je kan houden. Dit maakt het dekken en stylen van de tafel niet alleen makkelijker, maar zo vormt het ook één mooi geheel. Je kan natuurlijk gaan voor traditioneel of de kerstkleuren: rood, groen, goud en wit of verras jouw gasten met een tafel met een onverwachte kleur zoals paars.

Kersttafel
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/414120128226485651/

De eyecatcher

Ook wel de blikvanger van de tafel genoemd. Wanneer je een rechthoekige tafel hebt plaats je de eyecachter in het midden over de gehele lengte van de tafel. Bij een ronde tafel kan je het beste gaan voor ronde decoraties die je in het midden plaatst. Let er wel op bij het stylen van de blikvanger dat er nog kaarsen tussen kunnen staan en het niet brandgevaarlijk wordt.

KerstdecoratieBron: https://nl.pinterest.com/pin/117023290292487240/

Sfeer toevoegen

Een kersttafel is niet compleet als er geen kaarsen staan. Je kan gaan voor waxinelichtjes, maar denk ook aan kandelaars of bedenk iets creatiefs. Wil je het subtiel houden of ga je voor ‘over-the-top’? Als je voor dit laatste gaat dan kan je het beste kaarsen en kandelaars neerzetten met verschillende hoogtes.

Kandelaar
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/534661786987758903/

Het bestek

Bestek is misschien wel het spannendste onderdeel van het dekken van de tafel. Het altijd weer een uitdaging om het bestek zo strak mogelijk op tafel te leggen. Dat alles in één rechte lijn ligt. Dit zorgt namelijk voor het voor net dat beetje extra. Een paar tips op een rijtje:

  • Messen liggen altijd met de snijkant naar het bord;
  • Messen liggen altijd rechts van het bord;
  • Lepels liggen ook altijd rechts van het bord;
  • Vorken liggen altijd links van het bord;
  • Dessertbestek ligt altijd boven het bord. De lepeltjes met de steel naar rechts en de vorkjes met de steel naar links;
  • Je werkt van groot naar klein. Uitgebreide besteksets hebben groot bestel voor het hoofdgerecht en klein bestek voor het voorgerecht.

TafeldecoratieBron: https://nl.pinterest.com/pin/354728908142459779/

Het servies

Of je borden wel of niet indekt is afhankelijke van hoe je het eten wilt gaan serveren. Serveer je de gerechten uit op een bord, dan dek je geen borden in. Serveer je alles op schalen? Dan kun je de borden wel indekken. Het servet leg je dan op het bord neer.

Tip! Gebruik bij het stapelen van borden gerust verschillende kleuren borden, maar stem het wel af op de kleur of thema. Op deze manier heeft het stapelen van borden een stijlvol en sfeervol effect.

Kersttafel decoratieBron: https://nl.pinterest.com/pin/322922235756816168/

The finishing touch

Bij een kerstdiner met vrienden en familie is een naamkaartje eigenlijk niet nodig, maar het is wel een leuk extraatje. Je kan op ontzettend veel manieren een naambordje ontwerpen. Maak Knip bijvoorbeeld een ster uit, schrijf de naam van de persoon erop en maak deze met een knijper vast aan het wijnglas, heel simpel en gezellig. Een naamkaartje geeft trouwens ook aan dat je moeite en creativiteit in de kersttafel hebt gestoken.

KerstkaartenBron: https://nl.pinterest.com/pin/332422016238057561/