Hoe groot moet mijn eettafel voor 6 personen zijn?

Het blijft een lastige vraag; Hoe groot moet een eettafel zijn voor 6 personen? Je eettafel is natuurlijk een belangrijk onderdeel van je huis. Het is de plek waar in de ochtend de dag gestart wordt en in de avond de dag afgesloten wordt. Belangrijk is dus dat de eettafel voordoet aan jouw wensen. Én dat er 6 personen aan passen!

Soorten tafelformaten

Een standaard rechthoekige tafel? Dat kan, maar wist je dat er ook heel veel andere vormen eetkamertafels zijn? Rond, vierkant, eivormig, ovaal en zelfs tonvormig. Je kunt echt alle kanten op met de vorm van je eettafel. Kies bijvoorbeeld voor onze prachtige Gardo boomstam eikenhouten eettafel. Belangrijk is om te kijken naar de ruimte die je hebt in je woning. Leent de ruimte zich voor een grote tafel? Of is de ruimte wat beperkt? Het zijn allemaal afwegingen die je maakt bij het uitzoeken van een nieuwe eetkamertafel.

Een eettafel voor 6 personen? Wat zijn de afmetingen?

Ook wanneer je specifiek op zoek bent naar een eetkamertafel voor een bepaald aantal personen heb je keuze uit verschillende vormen. Wist je dat… De meest voorkomende tafelsetting voor 6 personen is? We willen natuurlijk dat heel het gezin lekker kan tafelen en de ruimte heeft om te zitten. Maar ook wanneer we gasten over de vloer krijgen zitten we graag comfortabel. Daarom laten we je graag zien hoe groot een rechthoekige en ronde eetkamertafel moet zijn voor minimaal 6 personen;

Een rechthoekige tafel voor maximaal 6 personen

Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je altijd nog stoelen kan zetten aan de kop. Dus onverwacht gasten die aanschuiven? Je zet er gewoon simpel twee stoelen bij aan kop. Maar wil je nu standaard een eettafel waar zes personen aan kunnen? Hou dan deze standaarden aan:

Natuurlijk is het aantal stoelen dat je kwijt kunt aan een tafel ook afhankelijk van de afmeting van de gekozen eetstoel, en de ruimte tussen de poten van de tafel. Houdt er rekening mee dat eetstoelen met een armleuning vaak iets breder zijn, en dus iets meer ruimte nodig hebben dan eetstoelen zonder armleuning.

Top 3 rechthoekige INHOUSE eettafels:

Een ronde tafel voor maximaal 6 personen

Het voordeel van een ronde eettafel is dat deze geen hoeken heeft en je er dus in verhouding met meer mensen aan kunt zitten. Bijvoorbeeld onze Nemaro ronde eettafel, een echte fijne eettafel. Maar om te zorgen dat je natuurlijk niet krap zit, adviseren wij je om je aan deze standaarden te houden:

Top 3 ronde INHOUSE eettafels:

Tip: Best of both worlds! Een ovale eettafel heeft de ruimte van een rechthoekige tafel en de charme van een ronde tafel.

Een nieuwe eettafel? Dit zijn de 3 dingen waar je op moet letten

  • 1) Een tafel heeft ruimte nodig! Wanneer je gaat meten in een ruimte om te kijken welk formaat tafel je kwijt kan is het belangrijk om naast ruimte voor de stoelen ook loopruimte rond de tafel in te calculeren.
  • 2) Het onderstel van de tafel is ook belangrijk. Je kunt je voorstellen dat je bij het ene soort onderstel meer stoelen (en dus benen) kwijt kan dan bij de andere. Ga vooral in de winkel ‘proef zitten’ om te testen hoe jij zit aan de tafel.
  • 3) Stoelen aanschuiven! Je stoelen moeten bij je tafel passen, en andersom. Stoelen met armleuning kunnen nog wel eens een probleem geven bij het aanschuiven. Kan leuk staan, maar kan ook de ruimte rond je tafel beperken. Let hier dus goed op.

Dus voor welke vorm ga jij?

Nu je weet welk formaat eettafel je nodig hebt voor 6 personen is het natuurlijk tijd om te gaan meten in je woning. Ga voor een robuuste familie tafel of kies je juist voor een praktische tafel? Onze adviseurs in de winkel staan voor je klaar om je te helpen met passend interieuradvies.