Wat is Japandi?

Voordat we je gaan vertellen hoe je Japandi toepast in je interieur, is het goed om te weten wat Japandi is. De naam zegt het eigenlijk al, Japandi is een combinatie van de woorden Japan en Scandinavisch. Deze twee landen hebben hun eigen woonstijl maar deze stijlen hebben wel één ding met elkaar gemeen, en dat is dat ze beiden gericht zijn op rust.

Maar wat maakt Japandi bijzonder naast andere rustige woonstijlen? Dat is juist die Japanse invloed, hierbij kun je denken aan typische vormen en materialen zoals keramiek, aardewerk en rotan. In deze blog nemen we je mee in de wereld van Japandi, vertellen we je hoe je dit kunt toepassen in je eigen interieur en laten we natuurlijk ook wat typische Japandi meubels zien.

 

4 tips om Japandi toe te passen in jouw interieur

Tip 1: Hout mag gezien worden

Hout heeft van nature een warm en karakteristieke uitstraling. Dit is precies wat goed past in de Japandi woontrend. Heb je een houten bijzettafeltje? Zet deze niet vol met accessoires maar laat juist het tafeltje de accessoire zijn. Je zult zien dat je juist door iets weg te laten een prachtige sfeer creëert. Less is more, dat is precies waar de Japandi trend voor staat. Het hout geeft karakter aan je interieur. Houten tafels en kasten passen ook heel goed in een Japandi interieur. Maar ook de houten elementen van een huis, zoals een houten vloer, muur of plafond.

Verdo dessoir

Tip 2: Beige, wit of grijs? Of toch niet… Kies juist voor déze kleuren!

Als je bij Japandi alleen maar denkt aan wit en beige heb je het mis! Je kunt spelen met verschillende kleuren en toch die fijne Japandi stijl behouden. Natuurlijk zijn wit, beige en grijs de basiskleuren waarop je de rest van je woning kunt baseren. Maar kleuren zoals terra, lichtblauw en donkergroen passen ook heel goed in een Japandi inspired interieur. En daarnaast zijn pasteltinten ook zeker een aanrader. Bij al deze kleuren geldt de regel: Hou het rustig! Kies een contrast kleur om te combineren met de verschillende aardetinten. Kies bijvoorbeeld voor een fijne lichtgrijze bank zoals onze Carolina bank en combineer deze met groentinten.

Carolina hoekbank

Tip 3: Accessoires zijn de basis

Accessoires zijn heel erg belangrijk in een Japandi interieur. Wat vooral belangrijk is, is dat je niet overdrijft. Laat accessoires een functie hebben zoals een bijzettafel of een theepot. Het liefst zo minimalistisch mogelijk. Onze tip is dan ook om voor een paar items te gaan die op zichzelf genoeg uitstralen, denk aan een statement vaas of een mooie wanddeco. Laat je inspireren en maak het eigen!

Hoekbank Comiso

Tip 4: Zet jezelf centraal

In de Japanse en Scandinavische cultuur is welzijn heel erg belangrijk. Denk aan Hygge in de Scandinavische cultuur. Het gaat vooral om waar jij vrolijk van wordt. Does it spark joy? Zoals opruimgoeroe Marie Kondo het zegt. Je interieur draait om jou, zorg er daarom voor dat jij je zen voelt en het je een spark of joy geeft. Dit kun je doen door te kiezen voor visuele elementen die jou rust geven maar ook een genot zijn voor het oog. Maar ook door fijne materialen zoals een zacht vloerkleed of een comfortabele bank zoals onze Devero hoekbank. Het draait om jou!

Deverio hoekbank

Oosterse filosofie met Scandinavische nuchterheid

Wabi Sabi, Yin-Yang, Feng Shui of toch liever Hygge? Gaat er een belletje bij je rinkelen of heb je geen idee waar we het over hebben? Wabi Sabi is een Japanse levensfilosofie, waarbij de schoonheid van het alledaagse centraal staat. Eenvoud, rust en stilte, je hoeft het in Japan niet te zoeken want het zit daar in de cultuur verweven. In Scandinavië daar in tegen zweren ze bij de Hygge filosofie, eigenlijk is Hygge niet te vertalen maar ons Nederlandse woord gezelligheid komt er dicht bij in de buurt. Hygge is wederom iets wat in de cultuur verweven zit. Deze filosofieën zijn direct in je interieur toe te passen, en in de Japandi woontrend is dit goed terug te zien.

Fauteuil Marito

Deze kleuren zijn perfect in een Japandi interieur!

We hadden het al eerder over kleurgebruik in een Japandi woonstijl. Eigenlijk zijn alle aardetinten goed te combineren in een Japandi interieur. Maar denk ook een aan pastelkleuren zoals lichtgeel, lichtroze en lichtblauw. En daarnaast passen contrastkleuren zoals terra, donkergrijs en bruin ook heel goed in deze interieurstijl.

Japandi kleuren moodboard

Tijd voor verandering in huis?

Enthousiast geworden over de Japandi trend? Tijd om hiermee aan de slag te gaan dan! Ga voor een paar kleine aanpassingen door middel van bijpassende accessoires of ga voor een complete make-over. Hulp nodig bij het (opnieuw) inrichten van jouw woning? Maak gebruik van ons gratis interieuradvies of kom langs in een van onze ruim 30 woonwinkels.