Ben je benieuwd naar het ontstaan van de verschillende leersoorten en de kenmerken, lees dan gauw verder. Deze kennis kun je tijdens de speurtocht naar een nieuwe zitmeubel goed gebruiken.

Button bekijk onze leercollectie

Alle leersoorten starten als ‘wet blue’ 

Het maakt niet uit van welk diersoort de huid komt, alle leersoorten starten na het looiproces als ‘wet blue’. Nadat de huiden zijn schoongemaakt worden ze gelooid waardoor de huiden lichtblauw kleuren. De huiden worden allemaal nat gehouden omdat ze anders super hard worden. Oftewel ‘wet blue’. Dit is het eerste moment dat je het daadwerkelijk leer mag noemen. In de volgende fase worden de huiden in een grote trommel soepel gemaakt. Daarna wordt er kleur en/of structuur aangebracht aan het leer.  

Aniline leer, te herkennen aan de natuurlijke structuur 

Dit leer krijgt een aniline bad, doordat het behandeld wordt met aniline wordt het leer soepel en blijft het niet meer hard als het opdroogt. De term ‘aniline leer’ wordt vaak gebruikt om onbehandeld leer te omschrijven en wordt ook wel een ‘open’ leersoort genoemd.

Deze leersoort ziet er ruig en stoer uit omdat je sommige kenmerken (bijvoorbeeld nekplooien of horzelbeten) van de huid nog kunt zien. Omdat sommige kenmerken nog zichtbaar zijn, komen voor deze leersoort alleen de beste huiden in aanmerking. Aniline leer is de meest kwetsbare leersoort, vocht zorgt direct voor vlekken en verkleuringen kunnen niet voorkomen worden. Voor een ‘special effect’ wordt deze leersoort soms ook geschuurd zodat er een mooie velours achtige uitstraling ontstaat.

Semi-aniline leer: stoere uitstraling voor meubels 

Natuurlijk worden niet alle leersoorten na de behandeling met aniline met rust gelaten. Een veel voorkomende leersoort in de meubelbranche is semi-aniline leer. Deze leersoort wordt na het aniline bad voorzien van een dunne beschermlaag. Hierdoor zijn bepaalde kenmerken van het leer nog zichtbaar, maar voelt het leer wel iets ‘gladder’ door het beschermende laagje. Door de dunne beschermlaag is deze leersoort beter bestand tegen vlekken en verkleuringen.  

Afgedekt leer, ideaal voor meubels

We missen nog één leersoort, en dat is afgedekt leer. Deze leersoort krijgt een aniline behandeling en een dekkende laag over het leer heen. Meestal wordt het leer daarna voorzien van een egale diepteprint. Hierdoor zijn geen originele kenmerken van het leer meer zichtbaar. Beschadigingen aan het leer kunnen hersteld worden en zijn niet meer zichtbaar door de dekkende laag. Duurzaam, want zo kunnen alle huiden gebruikt worden en hoeft er niets weggegooid te worden. Dit is de minst kwetsbare leersoort en tevens goed bestand tegen vlekken en verkleuringen. Ideaal voor meubels dus. 

Monzone granada leer

Wat is de beste leersoort voor een bank? 

De een vind een natuurlijke leersoort zoals aniline leer prachtig en de ander heeft voorkeur voor een afgedekte leersoort vanwege het onderhoud. Het is een kwestie van smaak maar zeker ook de manier waarop je met het leer omgaat, behandelt en onderhoud wat voor jou de beste leersoort is. Kom alle leersoorten zien en voelen en laat je adviseren in onze winkels.

Een duurzame keuze 

Goed om te weten is dat leer een duurzaam product is, omdat leer lang mee gaat. Maar ook omdat leer een bijproduct van de vleesindustrie is, er worden dus geen dieren speciaal geslacht voor het leer.

De speurtocht gaat verder 

Nu je helder hebt welke leersoorten er zijn, kan jouw speurtocht naar je nieuwe meubel verder gaan. Onze stylisten staan voor je klaar in onze winkels om jou te helpen de beste keuze te maken. Welke winkel het dichtst bij jou in de buurt is? Je checkt het hier.

Nieuwsgierig naar al onze leren meubels? Bekijk ze allemaal