De keuze voor een nieuwe bank is een lastige beslissing. Er zoveel aanbod op het gebied van materialen, kleuren en vormen. Een nieuwe bank wordt voor vele jaren een bepalend onderdeel van jouw woonkamer. Het kiezen van een bank is dus iets waar je goed over na moet denken. Laten we beginnen bij de bekleding.

Leer of stof. Wat is er nu beter?

Er is geen goed of slecht hierin. De keuze voor een bepaalde soort bekleding is uiteraard afhankelijk jouw (woon)wensen. De belangrijkste overwegingen zijn duurzaamheid, onderhoud, stijl, comfort en budget. Wij helpen je kiezen door de voor- en nadelen op deze verschillende gebieden te laten zien. Indien je na het lezen van deze blog nog niet weet waar je voor moet kiezen? Dan voorzien onze adviseurs je maar al te graag met gratis en persoonlijk advies!

Wat is jouw stijl? Modern, stoer, tijdloos, luxe óf comfortabel?

Heb jij een Pinterest bord vol met minimalistische woningen? Of ga jij juist voor industriële of landelijke meubels? Vaak zie je in één oogopslag al of iets je smaak is of niet. Dit is belangrijk om te weten wanneer je op zoek gaat naar de juiste bekleding voor jouw nieuwe bank. Waar de een bij het zien van onze comfortabele Revello bank niet kan wachten om erin te ploffen. Ziet de ander zich al wegdromen op onze grijze moderne Topia bank. Ben je op zoek naar een tijdloze bank en wil je luxe? Dan is de kans groot dat onze leren Rigas bank met verstelbare hoofdsteunen iets voor jou is.

Onze topbanken

De voor- en nadelen van leer en stof op een rijtje

Natuurlijk heeft elke soort bekleding zijn eigen kenmerken en daarmee ook verschillende voor- en nadelen. Het bekendste voordeel van leer is dat het mits het goed onderhouden wordt heel lang meegaat. Dit komt omdat leer van nature een sterk materiaal is. Bij stof hangt het heel erg af van het soort stof, doordat stof gemaakt is van geweven vezels is dit vaak kwetsbaarder dan leer. Maar een groot voordeel van stof is dat het zacht en warm aanvoelt. Leer voelt vaak wat gladder aan en warmt zich pas op naarmate je erop zit. Bij deze zetten we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje:

Leren bankstel, de voor- en nadelen
Voordelen Nadelen
Lange levensduur Lange levensduur
Makkelijk te reinigen bij afgedekte leersoort Het materiaal voelt koud aan
Minder last van allergieën Minder kleurkeuze

 

Stoffen bankstel, de voor- en nadelen
Voordelen Nadelen
Veel keuze in stofsoorten en kleuren Modegevoeliger
Vaak goedkoper Eerder slijtage zichtbaar op stof
Voelt direct comfortabel en warm aan, hoeft niet ingezeten te worden Stof is vaak wat kwetsbaarder dan leer

Microleer

Wil je het beste van 2 werelden? Ga dan voor microleer!

Op zoek naar het uiterlijk van echt leer, maar een iets kleiner budget? Dan raden wij microleer aan! Microleer is combinatie van een leervezel en een bovenlaag van onderhoudsvriendelijke microvezelstof.
Dit materiaal heeft een mooie en rijke uitstraling. Het heeft de look van echt leer (suede/nubuck) omdat het materiaal gedeeltelijk bestaat uit leervezels en het heeft dezelfde eigenschappen als leer. Het is echter goedkoper én gemakkelijker in onderhoud. Win-win situatie dus!

Hond of kat? Verrassend! Deze bank is het meest huisdierbestendig

Huisdieren zijn je beste vriend, maar kunnen ook aardig op je zenuwen werken als het gaat om je interieur. Je wil natuurlijk niet dat je kat gaat krabben aan je splinternieuwe bank. Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen. Maar wat nóg beter is, is een velours bank. Deze bekleding is lekker zacht, maar heel strak geweven. Dit betekent dat een hond of kat geen halen kan maken in de stof. Daarnaast neemt fluweel minder vuil en vocht op en haren verwijder je eenvoudig met een roller. Handig!

Wat is makkelijker qua onderhoud? Leef of stof?

Een veel gestelde vraag is: Hoe onderhoud ik mijn bank? Vaak wordt er gedacht dat het onderhouden van een leren bank lastiger is dan bij een stoffen bank. Het is bij alle soorten stoffen belangrijk een bank goed te onderhouden. Maar over het algemeen is leer makkelijker schoon te houden omdat het vaak een glad oppervlak heeft. Je kunt een leren bank (wanneer deze goed is beschermd met een onderhoudsmiddel voor leer) makkelijk en snel schoonmaken. Dat is voor een stoffen bank soms wel anders, in het materiaal kan veel meer vuil gaan zitten. Bij een stoffen bank is het daarom ook van belang deze met regelmaat te beschermen met een onderhoudsmiddel voor stof waardoor vocht geen schade kan toebrengen. Daarnaast is het belangrijk om de bank regelmatig schoon te maken met de stofzuiger. Hiervoor gebruik je het opzetstuk wat je meegeleverd krijg bij je stofzuiger, deze is speciaal gemaakt voor meubelen. Wil je met je leren bank of stoffen bank echt geen risico lopen? Kies dan voor onze All in House Service, hiermee geniet je 7 jaar lang zorgeloos van jouw nieuwe meubel. 

Wat is jouw conclusie? Ga jij voor een stoffen of leren bank?

Dus leer of stof? Beide hebben voor- en nadelen. Ons advies is om te kiezen wat het best bij jouw stijl, wensen en huishouden past. Alle banken van INHOUSE zijn te combineren met ons stoffenconcept. Je kunt hierdoor kiezen uit meer dan 250 soorten bekleding. Bekijk al onze banken, wie weet zit jouw droombank er wel tussen! Zie je een mooi model maar is die er niet in jouw gewenste stof?: vraag onze adviseurs of stylisten om gratis persoonlijk advies.