Vrolijk, gezellig en sfeervol, zo omschrijven wij de kleur geel. Het is dé kleur van de zon, de zomer en van geluk. Geel brengt positiviteit, en zien we daarom ook veel in interieurs. En dat is niet voor niks, want wie wil nou geen positive vibes in z’n interieur. Maar hoe pas je de kleur geel toe in je interieur, en het allerbelangrijkste hoe combineer je het? In deze blog laten we je graag alle mogelijkheden zien met geel in je interieur, zo wil jij na het lezen direct aan de slag met een interieur waar je energie van krijgt!

Hello yellow; Ken jij deze geeltinten al?

Okergeel, kanariegeel óf toch mosterdgeel. Deze geeltinten zal je vast al wel kennen. Maar wist je dat er nog veel meer geeltinten zijn? Fruitige geeltinten zoals meloengeel of citroengeel. Zoete geeltinten zoals honinggeel en maisgeel. Maar ook de ivoorkleurige tinten vallen vaak onder de gele kleurenwaaier. Dus wanneer iemand voor geel kiest, hoeft het niet direct over één soort geel te gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is belangrijk na te denken over welke tint geel je in je interieur zou willen. Want nu je weet dat er zo veel verschillende tinten zijn, kan je natuurlijk al raden dat elke geeltint een ander effect heeft op je interieur. Pastel geel staat zacht in je interieur en zorgt voor rust. Okergeel daar in tegen is een harde kleur, waarmee je echt een statement kunt maken in je interieur. Een krachtige kleur die energie geeft.

Mento Taranto tafel met gele eetkamerstoelen

Do’s en don’ts; Dit doet geel met je interieur

Voordat je nu alle muren in je huis geel gaat verven en een gele bank gaat bestellen, is het goed om te weten dat geel niet de makkelijkste kleur is om toe te passen in je interieur. Waarbij kleuren zoals taupe, blauw of allerlei pasteltinten direct een leuk effect kunnen hebben op je muur. Moet je bij geel goed oppassen hoe je dit toepast. Geel is van zichzelf een opvallende kleur, als je dit op wat voor manier dan ook toepast in je interieur moet je dit goed afstemmen met de rest van de ruimte. Daarom de 3 do’s en de 3 don’ts voor geel in je interieur:

 

Do’s met geel in je interieur

  1. 1. Combineer geel altijd met basiskleuren zoals wit, zwart of antraciet. Hierdoor blijft de kleur geel in z’n kracht en versterken de kleuren elkaar.
  2. 2. Probeer eens om een kleurblok geel op de muur toe te passen. Alleen het deel rond de kast of openhaard geel of juist de helft van de muur zodat je een soort visuele lambrisering creëert. Je zult zien dat dit een geweldig effect zal hebben. Je gebruikt geel dan echt als eyecatcher.
  3. 3. Zorg dat de geeltinten op elkaar afgestemd zijn, en niet uiteenlopen van kanariegeel tot okergeel. Door dezelfde tint geel toe te passen creëer je eenheid.

 

Don’ts met geel in je interieur

  1. 1. Schilder nooit een hele ruimte geel, hierdoor zal de kleur erg overweldigend overkomen. Je wil dat geel een feestje maakt van je interieur en niet dat het too much wordt.
  2. 2. Geel op je slaapkamer? Geel is een energieke kleur, niet erg als je wakker wordt natuurlijk. Maar wanneer je een moeilijke slaper bent kan geel geen positief effect hierop hebben.
  3. 3. Geel toepassen in een zonnig deel van het huis. Wanneer je een muur of plek in huis hebt waar veel direct zonlicht binnenkomt. Is dit vaak niet de beste plek voor de kleur geel. Geel is fel, en doordat het licht weerkaatst wordt kan dit heel fel zijn aan je ogen. Kies er dan liever voor om geel in een donkerdere plaats toe te passen of ga voor een minder felle kleur geel.

 

Code geel; Help, welke kleur past bij geel?

Allemaal leuk en aardig, maar welke kleur kan ik het beste met geel combineren? Er zijn verschillende kleuren die goed passen bij geel. We laten je graag een aantal kleuren moodboards zien die jij direct kunt toepassen in jouw interieur. Handig toch!

Mosterdgeel met groen

Sontino mosterdgele 3zitsbank

Mosterdgeel is een makkelijkste geeltint wat interieur betreft. Je kunt deze kleur met verschillende tinten combineren. Maar zoals je ziet op ons voorbeeld is het een perfecte kleur om met groen te combineren. Je kunt bijvoorbeeld onze Sontino 3-zitsbank heel goed combineren met groen in je interieur. Deze bank heeft een vintage uitstraling in een modern jasje. Omring deze bank met verschillende planten en organische vormen voor een fijne huiselijke sfeer. Ook kleurt mosterdgeel perfect bij een houten vloer, dit geeft sfeer en warmte.

Okergeel met antraciet

Delora velvet gele hoekbank

Met een okergele bank haal je de zon in huis. Omdat een okergele bank vrij overheersend is qua kleur kun je okergeel het beste combineren met antraciet. Hierdoor breng je balans aan in het kleurgebruik. Industriële accenten passen goed bij onze okergele velvet hoekbank Delora. Dit komt omdat de bank stoere vierkante metalen poten heeft waardoor de bank wat hoger van de grond af staat. Dit staat heel erg mooi in een modern interieur met bijvoorbeeld een gietvloer. 

Okergeel met blauw

Daan okergele velvet eetkamerstoelen

Het klinkt misschien heel erg heftig, maar juist door okergeel te combineren met blauw komen beide kleuren nóg sterker over. Zoals met vele kleuren gaat het om de manier waarop je de kleuren combineert. Fauteuil Homara straalt in een oase van blauw tinten. Vind je dit een beetje overweldigend, dan kun je ook altijd nog ervoor kiezen om de muren neutraal te houden en alleen te werken met blauwe accessoires of een blauw vloerkleed.

Begin bij de basis; gele accessoires

Ben je nog niet zeker of geel dé kleur is voor in jouw huis, of wil je niet direct een groot statement maken? Geel is ook de perfecte kleur om als accessoires toe te voegen aan je woning. Zie het als een het themakleur voor je huis. Door simpel een vaas of kussen toe te voegen aan je interieur creëer je op een makkelijke manier een nieuwe stijl in huis. Easy peasy lemon squeezy!

Een ding is zeker: Met geel haal je gezelligheid in huis!

En, ben je enthousiast geworden over de kleur geel? Wij wel in ieder geval! Ben je op zoek naar een nieuwe bank, fauteuil of kast? Of wil je heel jouw woonkamer op de schop nemen? Maak dan gebruik van ons gratis interieuradvies bij een van onze ruim 30 woonwinkels. In de winkel helpen onze adviseurs je graag verder met jouw droominterieur.