Je woonkamer inrichten; vermijd deze veelgemaakte fouten!

Ah oh, interieurfouten... Wij begrijpen heel goed dat een huis inrichten af en toe een ontzettend lastige klus kan zijn. Hoe pak je het precies aan om van een lege ruimte een thuis te maken? Of misschien is je huis compleet ingericht maar klopt er voor je gevoel toch iets niet.

De inrichting van je woonkamer is een echte kunst, dat zal elke interieurspecialist beamen. Om niet zonder voorbereiding aan de slag te gaan met het inrichten hebben we hierbij een aantal veelgemaakte fouten op een rijtje gezet.

Verkeerde maat meubels

Size does matter. Kijk goed naar de grootte van je huis en pas hier je meubels op aan. Meet alles precies op zodat je kan voorspellen hoe het eindresultaat wordt. Als je een hele grote ruimte hebt, koop je automatisch ook grotere meubelen omdat te kleine meubelen hier niet tot hun recht komen. Datzelfde geldt voor kleinere ruimtes, zorg dat dit in balans is voor het perfecte resultaat.

Je woonkamer inrichten; vermijd deze veelgemaakte fouten

Verkeerde verlichting gebruiken

Iedereen die ooit kleding in een H&M, Zara of iedere andere willekeurige kledingzaak heeft gepast, weet dat te felle verlichting nooit mooi uitpakt. Werk bij je verlichting in laagjes, net zoals bij kleding. Je begint met de basis, bijvoorbeeld spotjes in het plafond. Zorg dat hier een dimmer opzit zodat jij zelf de baas bent hoe licht of hoe donker het in huis is. Kies daarna een mooie vloer- of hanglamp om wat meer sfeer te brengen en kies vervolgens nog wat kleinere lampjes om de sfeer in huis optimaal te maken.

De muurverf eerder uitkiezen dan de meubels

Er zijn duizenden verschillende tinten verf, vaak zie je zelfs door de bomen het bos niet meer. Het is daarom vaak veel makkelijker om een verftint te vinden die mooi staat bij de kleur van de meubels dan andersom. Dit is misschien wel de meest voorkomende fout die mensen maken. Heb je eindelijk de perfecte kleur voor op de muur gevonden, match deze niet met je gloednieuwe bank.

Je woonkamer inrichten; vermijd deze veelgemaakte fouten

Opslag in het zicht

Deze fout wordt vaak gemaakt. Vaak denken mensen als zij iets in een open mand of op een plank hebben opgeborgen, het is opgeruimd. Als je vervolgens naar je opbergruimte kijkt, is het alsnog veel te druk. Probeer dus zo veel mogelijk dozen, manden of kisten die afgesloten kunnen worden als opbergruimte te gebruiken. Zorg er anders voor dat je een kast hebt die je mooi kan dichtdoen of beperk je 'open' opslagruimte tot maximaal één item in de (open) kast.

Weinig persoonlijkheid

Een interieur wordt pas echt sfeervol als je kan zien dat er in geleefd wordt. Dat betekent natuurlijk niet dat je overal troep kan laten rond slingeren. Een persoonlijk interieur creëer je bijvoorbeeld met familiefoto's of een mooi erfstuk. De familiefoto of vakantiefoto zorgt ervoor dat het interieur 'eigen' wordt.

Je woonkamer inrichten; vermijd deze veelgemaakte fouten