Verlichting in de woonkamer

Hoewel we nog van een prachtige nazomer genieten, worden de dagen inmiddels toch echt korter. ’s Ochtends wordt het later licht en in de avond wordt het vroeger donker: dus ja, de lampen gaan weer aan! Hoogste tijd om eens naar de verlichting in huis te kijken. Om een ruimte goed te verlichten zijn er verschillende lampen nodig. Het lichtpan kun je het beste opbouwen met basisverlichting en functionele verlichting.

Verlichting woonkamer

Verlichting aanbrengen in de woonkamer

In de woonkamer vinden vaak veel verschillende activiteiten plaats. Deze activiteiten vragen om andere verlichting. Zo heb je in een woonkamer sfeerverlichting nodig, maar ook functionele verlichting (als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen) en basisverlichting..

  • Basisverlichting: een goede optie voor basisverlichting zijn inbouw of opbouw spots. Hierbij kun je kiezen voor spots die richtbaar zijn, waardoor je het licht precies krijgt waar je het wilt hebben. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een mooie hanglamp.
  • Sfeerverlichting: dimbare LED lampen zijn handig voor je woonkamer. Je kunt hiermee de sfeer in je kamer gemakkelijk veranderen. Denk bij sfeerverlichting aan tafellampen, vloerlampen en wandlampen.
  • Functionele verlichting: gebruik een richtbare vloerlamp of wandspot in je zithoek. Deze functionele verlichting kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen of aan het werken bent op een tablet.

Tip! Zorg dat je diffuus licht hebt in de omgeving van je TV. Zo voorkom je vermoeide ogen door het grote contrast van het licht je tv en de rest van de ruimte. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een tafellamp gebruiken.

Verlichting

De finishing touch aanbrengen

Tot slot kun je nog accentverlichting in de woonkamer aanbrengen. Accentverlichting gebruik je voornamelijk voor objecten die je extra wilt benadrukken. Denk hierbij aan een schilderij of kunstwerk aan de muur. Hiervoor gebruik je dan wandlampen of spotjes voor aan de muur.

Kort samengevat: bij het verlichten van de woonkamer kun je vier soorten verlichting onderscheiden. Allereerst begin je met de basisverlichting, vervolgens kijk je naar de functionele verlichting en tot slot zorg je met sfeer- en accentverlichting voor de finishing touch.

Woonkamer