Cart

Algemene informatie & onderhoud over houten meubelen

Onderhoudsadvies voor alle hout producten

Door de veelzijdigheid en de warme uitstraling is hout het meest verwerkte product in  de meubelindustrie. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter.  Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daartoe bij.

Houten meubelen zijn onder te verdelen in de volgende drie ‘samenstellingen’:

1.  Massief of deels massief hout.
De natuurlijke uitstraling van het hout komt optimaal tot zijn recht. 
Luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen veroorzaken in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit “werken” kan worden beperkt, wanneer u zorgt voor een kamertemperatuur tussen 15 en 24 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen 40 en 50%.

2.  Plaatmateriaal zoals MDF voorzien van een afwerking van bijvoorbeeld:

-  Fineer (een dun laagje hout).

-  Kunststof folie (een folielaag al dan niet voorzien van een houtstructuur).      

-  Lak, meestal in een pigment kleur bijv. wit of zwart.

3.  Combinatie van plaatmateriaal (met fineer of lak) en massieve delen.

Houtafwerking & eigenschappen

De laatste afwerklaag geeft het meubel een specifieke uitstraling en bepaalt de wijze van onderhoud. Vaak heeft  het houten meubel al diverse andere behandelingen gehad zoals schuren, beitsen, patineren of schrapen. Hier- onder meer over verschillende afwerkingen. 

Lak

Een laklaag kleurt en beschermt het meubel. Vaak worden er  onder de laklaag al diverse bewerkingen uitgevoerd, zoals beitsen, schuren of patineren. Een gelakt meubel is vaak gemakkelijk in onderhoud en minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld kringen. Dit wil niet zeggen dat er geen kringen in het hout kunnen komen. Een nadeel van lak is, wanneer dit door het gebruik eenmaal beschadigd is, deze over het algemeen alleen door een vakman hersteld kan worden. Kijk dus uit voor krassen en gebruik altijd onderzetters. Voor dagelijks onderhoud kunt u gebruikmaken van een stofdoek. Vlekken verwijdert u met een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen om vochtschade te voorkomen.

Was

Een met was bewerkt meubel heeft een warme, natuurlijke uitstraling, maar het meubel heeft wel iets meer zorg nodig. Was wordt toegepast in een naturel of gekleurde variant om het meubel de gewenste uitstraling te geven. Vaak wordt er, voorafgaand aan de waslaag een beitsbehandeling uitgevoerd op het meubel. U dient er rekening mee te houden dat was iets gevoeliger is voor kringen van o.a. glazen en vazen, zorg in dit soort gevallen altijd voor onderzetters. U dient meubelen, die van een waslaag voorzien zijn, zelf ook regelmatig te onderhouden. Wij hebben de nodige onderhoudsmiddelen voor u beschikbaar. Vraag hiernaar bij uw verkoopadviseur.

Olie

Olie geeft een mooie natuurlijke uitstraling en het meubel is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. U kunt het meubel gemakkelijk onderhouden met onze onderhoudsmiddelen. Vraag hiernaar bij uw verkoopadviseur.

Onbehandeld hout

Soms is een houten meubel het mooist wanneer het onbehandeld blijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbehandeld teak. Het onbehandelde meubel kan nog wel enige vorm van bescherming krijgen.

Tips voor onderhoud van uw houten meubel

•  Plaats uw meubel bij voorkeur niet voortdurend in rechtstreeks zonlicht. Dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring.
•  Plaats houten meubelen niet tegen een warmtebron zoals een kachel of radiator.
•  Hang tijdens de wintermaanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.
•  Wanneer u accessoires op het meubelstuk plaatst, verzet deze dan regelmatig. Dit om zichtbare verkleuringen te voorkomen.
•  Houd u aan de onderhoudsvoorschriften en gebruik onderzetters en viltdoppen.

Hout is een natuurproduct en zal als zodanig reageren op de omgeving. Hout zal na verloop van tijd altijd iets van kleur veranderen.

Vraag uw verkoopadviseur altijd naar het geschikte onderhoudsmiddel.