Cart

Algemene informatie & onderhoud over meubelstof

Stoffen bekleding wordt vaak gekozen vanwege het behaaglijke gevoel. Stof biedt comfort en warmte. We kunnen deze in hoofdzaak opdelen in drie groepen:

1.Natuurlijke materialen
2.Synthetische materialen
3.Blend

Ondanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, zijn er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Vraag uw verkoopadviseur naar de samenstelling en eigenschappen van de door uw gekozen meubelstof.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van materialen uit de natuur, zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke (holle) vezels is het ademend vermogen en daarmee is de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd. Hiertegenover staat dat de vlekgevoelig-heid hoger is en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.

Synthetische materialen

Bij synthetische stoffen worden de vezels kunstmatig vervaardigd. Voorbeelden hiervan zijn polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is de gesloten vezelopbouw. Dat wil zeggen dat een synthetische vezel massief is, terwijl een natuurlijke  vezel veelal hol is. Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opnamecapaciteit van een synthetische vezel geringer, waardoor deze eerder tot transpiratie zou kunnen leiden.

Blend

Een stof waarbij natuurlijke en synthetische vezels met  elkaar gecombineerd worden.

Velours en platweefselstoffen

Het uiterlijk van meubelstof kunnen we ruwweg in twee  groepen indelen: platweefsel en velours. Een plat geweven  stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag zijn hier duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de  bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes, te her- kennen aan een zogenaamd ‘fluwelend’ effect. Een velours  stof heeft in de praktijk een ‘shading effect’. Dit ontstaat  door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes. Dit geeft een soort licht-donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaalgebrek is.

Invloeden van bijvoorbeeld spijkerbroek

Een veel gestelde vraag is; Wat is de invloed van jeans- kleding (denim) op meubelstof? Hierover het volgende; Spijkerkleding is katoen gekleurd met zeer heftige kleurstof, dat een versneld verouderings- en ontkleuringsproces kan veroorzaken. Deze kleurstof kan op de meubelstof afgeven en afhankelijk van de kleur, mogelijk een blauwe waas achterlaten, die niet of nauwelijks te verwijderen is. Daarnaast kan spijkerkleding een schurende werking hebben, waardoor de stof van het meubel versneld kan slijten. Deze klachten vallen niet onder de garantie.

Slijtage

Meubelstof dat niet onderhevig is aan slijtage, moet nog uitgevonden worden! Een zitmeubel met stoffen bekleding zal altijd meer of minder slijten afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. 

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen, is het zogenaamde pilling effect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klit-ten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizen-kam of een textieltondeuse, die o.a. bij de drogist verkrijgbaar is, kunt u dit verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overtollige, uitstekende vezeltjes die ‘pillen’, dit is dus geen slijtage  van de stof. 

Vlekken

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Kies daarom bij  aanschaf van een nieuw meubel met stoffen bekleding voor een speciale behandeling tegen vlekken. Deze  behandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich aan  iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is  dat substanties op basis van olie, water en vet (dus alles  wat u kunt eten of drinken) geen vlekken meer kunnen  veroorzaken.

Behandeling van vlekken op textiel

1.   Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met een lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op, dat u de substantie niet in het weefsel drukt;  vochtige vlekken daarna droogdeppen met een tissue of  katoenen doek, niet wrijven.

2.   Bevochtigen met witte keukenazijn, weer droogdeppen,  bevochtigen met lauw water, nogmaals droogdeppen en nadrogen met föhn.

3.   Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen. Daarna droogdeppen. Zo nodig nabehandelen met lauw sodawater (4 eet lepels op een liter), droogdeppen.

A:  vlekkenspray, bij INHOUSE verkrijgbaar
B:  lauw water met zout (50 gram op 1 liter)
C:  alcohol* (70%)
D:  terpentine* (geen terpentijn)
E:  wasbenzine*
F:  witte keukenazijn*

*Let op; Bedwelmend (raam open zetten) & brandgevaar!

Vraag uw verkoopadviseur altijd naar het geschikte onderhoudsmiddel.

Vlekkentabel

Tips voor onderhoud van textiel

• Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
• Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht, dit voorkomt verkleuring.
• Plaats uw meubel niet tegen een warmtebron zoals een kachel of radiator, dit voorkomt schroeischade.
• Indien het meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.
• Met de aanschaf van ons 7 jaar uitgebreide garantieplan bent u zeker van een 7-jarige vlekken- en calamiteitenservice aan huis. (zie All-in-House-Service)