Algemene informatie & onderhoud over leder
Hoewel wij voor onze meubelen alleen de beste huiden selecteren, is het bij bepaalde ledersoorten mogelijk dat u littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen, hoornstoten, nekrimpels, grove poriën of nerf- structuurverschillen in het leder terugvindt. Dit is de natuurlijke charme van het leder en maakt de bekleding uniek waardoor het een geheel eigen karakter krijgt. Hierin onderscheidt echt leder zich van kunstproducten. U kunt kiezen uit verschillende lederkwaliteiten. Vraag uw verkoopadviseur naar de specifieke kenmerken van onze ledersoorten.
Verschillende ledersoorten onder de loep
VOL ANILINE LEDER
Deze ledersoort is van uitsluitend vat-geverfde kwaliteit en heeft geen beschermlaag. Hierdoor beschikt het over een prachtige natuurlijke uitstraling. Structuur- en kleur-verschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Dit geeft het specifieke karakter aan het leder. Direct zonlicht dient te worden vermeden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Vol aniline leder is extreem zacht, omdat er geen enkele beschermlaag op aangebracht is. Door het ontbreken van de pigment laag zijn alle huidkenmerken zichtbaar en zijn kleurverschillen naar gelang de structuur van de huid en het absorptievermogen ook opvallend goed zichtbaar.
SEMI ANILINE LEDER
Deze ledersoort wordt na het kleuren in het vat voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor praktisch in gebruik. Bij deze ledersoort zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd. Dankzij de natuurlijke absorptie van de kleurstof door de huid, vanwege de dunne beschermlaag, zijn kleurverschillen duidelijk zichtbaar.
AFGEDEKT LEDER
Deze lederkwaliteit is voorzien van een dekkende en gepigmenteerde finish laag waardoor natuurlijke oneffenheden minder duidelijk zichtbaar zijn. Deze ledersoort wordt het meest toegepast vanwege de gebruiksvriendelijke eigen- schappen. De finish laag geeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en vlekken.
GESCHUURD LEDER
Bijvoorbeeld: Suède, Kenia en Nubuck. Bij deze lederkwaliteit is de toplaag van het leder geschuurd. Dit heeft als gevolg dat dit leder een zeer comfortabele zit en fluweelachtige uitstraling heeft. Het leder heeft geen afwerklaag in de vorm van lak of was, waardoor het gevoelig is voor opname van invloeden van buitenaf. Bij dit type leder kunnen kleurnuances en glimplekken ontstaan. Dit hoort bij het natuurlijke karakter van deze ledersoort en geeft het meubel steeds meer karakter.
LEDER AFGEWERKT MET EEN WAS- EN/OF OLIELAAG
Dit type is meestal een volnerf ledersoort. Het is gemaakt van volaniline leder. Deze vol aniline, die door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten), wordt bij de laatste bewerkingsfase in de looierij behandeld met hete plantaardige olie of was om de ondergrond donkerder te maken. Dit leder zal na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Dit is een normaal verschijnsel. Door het gebruik van hitte kunnen kleine beschadigingen of krassen bij dit type leder worden gecamoufleerd.
MICROLEDER
Dit is een samengestelde bekleding van een Microvezel bovenlaag met een doek van ledervezels als onderlaag. Dit wil zeggen dat er op een onderlaag van lederdoek een microvezel bovenlaag wordt gelamineerd. Het unieke van Microleder is dat de dunnere onderlaag van lederdoek voldoende sterkte heeft om samen met de bovenlaag een sterk geheel te vormen. Hierdoor ontstaat een fijnen soepel gevoel met een hoog aaibaarheidsgehalte. Door de specifiek geschuurde uitstraling, in combinatie met een mooie print, is Microleder een bewezen, succesvolle bekleding. Uw meubel krijgt door de combinatie van lederdoek en microvezel een prachtige uitstraling.
Behandeling van vlekken op leder
Aniline leder met beschermlaag en afgedekt leder:
1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met lepel, doek of tissue; werk vanaf buitenrand van de vlek naar binnen toe.
2. Plaats van vlek afnemen met schone spons en zeem.
3. Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen:
A: lauw water met afwasmiddel of groene zeep
B: alcohol* (70%)
C: wasbenzine*
D: terpentine* (geen terpentijn)
E: witte keukenazijn*
F: lauw water met zout (50 gram op 1 liter).
*Let op; Bedwelmend (raam open zetten) & brandgevaar!
Ons advies is om: B, C en D aan te brengen met behulp van een wattenstaafje. Daarna de vlek afvegen met een katoenen doek of tissue.
Ledersoorten zonder beschermlaag:
Afdeppen met tissue; verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan; vet-, olie- en vochtvlekken trekken veelal geleidelijk weg.
Vraag uw verkoopadviseur altijd naar het geschikte onderhoudsmiddel.
Tips voor onderhoud van leder
• Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
• Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht, dit voorkomt verkleuring.
• Plaats uw meubel niet tegen een warmtebron zoals een kachel of radiator, dit voorkomt schroeischade.
• Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leder. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
• Afgedekt leder is een onderhoudsarm, maar geen onder-houdsvrij product.
• Onderhoud het leder minimaal 2x per jaar met het door ons geadviseerde onderhoudsproduct.
• Hard wrijven moet u op alle ledersoorten voorkomen.
• Met de aanschaf van ons 7 jaar uitgebreide garantieplan bent u zeker van een 7-jarige vlekken- en calamiteitenservice aan huis. (zie All-in-House-Service)